Wednesday 4 May 2011

My Recipe : Sup Ayam

bawang bawang dan halia

kentang dan lobak

sup bunjut adabi

satu sup bunjut dibuka untuk dikisar bersama bawang


bahan kisar

ayam seekor dipotong kecil

ayam,kentang dan sup bunjut yang tidak dibuka dimasak bersama bahan kisar

titiskan olive oil

hasilnya,sup ayam yang berkrim

sambal tempoyak

Salam and good day uol,I rase dah lama tak masak sebab terlalu busy menjaga makcik yang sakit.So today makcik saya teringin nak makan sup ayam,resepi sup ayam yang saya buat ni amat senang dan dicipta sendiri.

Bahan bahan nya:

1.Seekor ayam dipotong kecil

2.5 biji ubi kentang dipotong 4

3.2 batang lobak merah

3.2 bungkus rempah sup bunjut adabi

4.2 keping asam keping atau perahan limau nipis

5.2 biji bawang besar

6.1 labu bawang putih dan halia seinci

7.2 sudu besar minyak masak

8.1 sudu besar olive oil

9.Garam secukupnya

10.Daun sup dicincang

11.Cili padi (ikut suka)


Cara caranya:

1.Bawang besar,bawang putih,halia dan satu sup bunjut yang dibuka bunjutnya dikisar sehingga betul betul lumat.

2.Panaskan minyak masak di dalam periuk,masukkan bahan yang telah dikisar tadi.Masak sehingga keluar bau.masukkan sup bunjut dan asam keping.

3.Masukkan kentang dan lobak merah beserta ayam.Biarkan seketikan sehingga turun air ayam.Masak seketika.

4.Masukkan air secukupnya,titiskan olive oil dan masukkan garam secukup rase.gaul.

5.Masakkan sehingga kentang empuk dan apabila telah masak taburkan dengan daun sup.

6.Sedia untuk dihidangkan dan sesuai dimakan dengan sambal tempoyak.


Selamat mencuba guys.

Love,


Affy Ronan
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

No comments: