Saturday, 9 July 2011

Perhimpunan BERSIH 2.0 Malaysia 9.7.2011



Sekadar berkongsi .....fikir fikir kan lah

Bersih

Bersih, literally the word 'bersih' means 'clean' in Malay, however, Bersih (Malay: Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil) is a coalition of Malaysian opposition political parties and NGOs with the stated aim of reforming the electoral process in Malaysia. Specifically, they demand the following reforms:

The use of permanent ink to ensure that voters may only vote once.
A clean out of the electoral rolls to remove entries that are no longer valid such as deceased people.
The abolition of postal votes on the basis that they are easily abused.
Perhaps most importantly, Bersih demands that all candidates and political parties have equal access to print and broadcast media.
S

Some of the component organizations that form Bersih are:

Political Parties:
- Parti Keadilan Rakyat (The Peoples Justice Party)
- Parti Islam SeMalaysia (PAS) (The Islamic Party of Malaysia)
- Democratic Action Party (DAP)
- Parti Sosialis Malaysia (Socialist Party of Malaysia)
- Sarawak National Party (SNAP)

Non Government Organizations:
- Aliran Kesedaran Rakyat (The Peoples Flow of Awareness)
- All-Women’s Action Society (AWAM)
- Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) (Malaysian Islamic Youth Movement)
- IKRAM Malaysia ( Malaysia International Islamic NGO )
- Centre for Independent Journalism (CIJ)
- Citizens’ Health Initiative
- Civil Rights Committee (KLSCAH)
- Community Action Network
- ERA Consumer Malaysia (ERACON)
- Gabungan Mahasiswa Islam SeMalaysia (Coalition of Muslim Students Malaysia)
- Group of Concerned Citizens (GCC)
- Jaringan Rakyat Tertindas (JERIT) (Oppressed Citizens Network)
- Labour Resource Centre (LRC)
- Malaysian Trades Union Congress (MTUC)
- Malaysia Youth and Students Democratic Movement (DEMA)
- Malaysian Voters Union (MALVU)
- National Human Rights Society (HAKAM)
- Pusat Janadaya (Janadaya Center)
- Pusat Komunikasi Masyarakat (The Center for Social Communication)
- Research for Social Advancement (REFSA)
- Save Ourselves (SOS Penang)
- Solidariti Mahasiswa Malaysia (Students Solidarity Malaysia)
- Suara Rakyat Malaysia (Voice of the People, Malaysia)
- Tamil Foundation
- Unit Pemikiran Politik, (Political Thinktank Unit)
- Women’s Development Collective (WDC)
- Writers Alliance for Media Independence (WAMI)


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Thursday, 26 May 2011

My Recipe : Nasi Ayam Singapura

Nasi Ayam Singapura


Salam and good days guys, lama benar dah saya rasa saya x update blog ni,bukan apa,broadband ader problem skit and now dah okey,nak guna bb pun malas sebab ada banyak picture.so today nak share resepi i yang i amik from my nanny,ada sedara yang tinggal kat singapore.So sempena hari ibu yang lepas,i ada masak ni untuk mak,makcik and family i...



So Bahan Bahan nya untuk 2 ekor ayam ni and 10 orang Makan:

  • Bahan Asas yang harus di kisar:
Bahan Asas
  1. Bawang besar 7 Biji
  2. Bawang putih 2 labu
  3. Serai 5 batang
  4. 4 cm halia
Bahan kisar dibahagikan dua untuk diletak di dalam ayam dan nasi 
  • Bahan Ayam   
  1. Ayam dibasuh bersih 2 ekor
  2. Bahan Kisar
  3. Madu 2 Sudu Besar
  4. Serbuk kayu manis 3Sudu Besar dan sesudu kunyit debu
  5. Kicap secukupnya
  6. Garam dan gula secukupnya.
cara cara menyediakan ayam : ayam di kukus terlebih dahulu dengan memasaukan sedikit bahan asas yng telah dikisar.Ayam dikukus untuk mendapatkan air rebusan ayam.Selepas itu perap dengan semua bahan diatas.dibiarkan seketika sebelum digoreng.

  • Bahan Nasi Ayam :
  1. Beras yang telah dibasuh (i buat untuk 10 orang makan)
  2. Daun pandan diikat riben
  3. Bahan asas yang telah dikisar
  4. Minyak masak secukupnya atau mentega
  5. Air ayam yang telah dikukus
  6. 2 batang serai yang diketuk
  7. Garam secukupnya
Caranya : panaskan sedikit minyak,tumis bahan yang dikisar,masukkan daun pandan,serai dah beras,masak sedikit,masukan air rebusan ayam secukupnya,kalo x cukup boleh tambah air biasa.letakan kan garam secukupnya.Biarkan hingga masak

  • Bahan untuk sos cili:
  1. Cili besar 10 Batang
  2. Cili padi 4 Batang
  3. Tomato 2 biji
  4. Perahan air limau nipis secukupnya
  5. gula dan garam secukupnya
Kisar semua bahan diatas ye uol.


  • Bahan untuk sup ayam boleh click kat link dibawah :
Resepi Sup Ayam

Perapan ayam


Inilah Hasilnya

selamat mencuba uolll,untuk saladnya uol boleh gune apa je uol rase suke.heheh

love

Affy Ronan

Thursday, 5 May 2011

Orang Yang Kucintai

Org yg mencintai kamu...


1.. Orang yang mencintai kamu tidak pernah mampu memberikan alasan kenapa dia mencintai kamu. Yang dia tahu dihati dan dimatanya hanya ada kamu satu-satunya.

2.. Walaupun kamu sudah memiliki teman istimewa atau kekasih, dia tidak perduli! Baginya yang penting kamu bahagia dan kamu tetap menjadi impiannya.

3.. Orang yang mencintai kamu selalu menerima kamu apa adanya, di hati dan matanya kamu selalu yang tercantik walaupun mungkin kamu merasa berat badan kamu sudah bertambah.

4.. Orang yang mencintai kamu selalu ingin tahu tentang apa saja yang kamu lalui sepanjang hari ini, dia ingin tahu kegiatan kamu.

5.. Orang yang mencintai kamu akan mengirimkan SMS seperti 'selamat pagi', 'selamat hari minggu', 'selamat tidur', 'take care', dan lain-lain lagi, walaupun kamu tidak membalas SMS-nya, kerana dengan kiriman SMS itulah dia menyatakan cintanya, menyatakan dalam cara yang berbeda, bukan
"aku CINTA padamu", tapi berselindung ayat selain kata cinta itu.

6.. Jika kamu menyambut hari ulang tahun dan kamu tidak mengundangnya ke majlis yang kamu adakan, setidak-tidaknya dia akan menelefon untuk mengucapkan selamat atau mengirim SMS.

7.. Orang yang mencintai kamu akan selalu mengingat setiap kejadian yang dia lalui bersama kamu, bahkan mungkin kejadian yang kamu sendiri sudah melupakannya, kerana saat itu ialah sesuatu yang berharga untuknya. Dan saat itu, matanya pasti berkaca. kerana saat bersamamu itu tidak bisa
berulang selalu.

8.. Orang yang mencintai kamu selalu mengingati setiap kata-kata yang kamu ucapkan, bahkan mungkin kata-kata yang kamu sendiri lupa pernah mengungkapkannya. kerana dia menyematkan kata-kata mu di hatinya, berapa banyak kata-kata penuh harapan yang kau tuturkan padanya, dan akhirnya kau
musnahkan? pasti kau lupa, tetapi bukan orang yang mencintai kamu.

9.. Orang yang mencintai kamu akan belajar menggemari lagu-lagu kegemaran kamu, bahkan mungkin me min jam CD milik kamu, kerana dia ingin tahu apa kgemaran kamu - kesukaan kamu kesukaannya juga, walaupun sukar me min ati kesukaan kamu, tapi akhirnya da berjaya.

10.. Kalau kali terakhir kalian bertemu kamu mungkin sedang selesema, atau batuk-batuk, dia akan sentiasa mengirim SMS atau menelefon untuk bertanya keadaan kamu - kerana dia bimbangkan tentang kamu, peduli tentang kamu.

11.. Jika kamu mengatakan akan pergi kursus atau menghadapi ujian, dia akan menanyakan bila kursus atau ujian itu berlangsung, dan saat harinya tiba dia akan mengirimkan SMS 'good luck' untuk memberi semangat kepada kamu.

12.. Orang yang mencintai kamu akan memberikan suatu barang miliknya yang mungkin buat kamu itu ialah sesuatu yang biasa, tetapi baginya barang itu sangat istimewa.

13.. Orang yang mencintai kamu akan terdiam sesaat, ketika sedang bercakap di telefon dengan kamu, sehingga kamu menjadi bingung. Sebenarnya saat itu dia merasa sangat gugup kerana kamu telah menggegarkan dunianya.

14.. Orang yang mencintai kamu selalu ingin berada di dekat kamu dan ingin menghabiskan hari-harinya hanya dengan kamu.

15.. Jika suatu saat kamu harus pindah ke daerah lain, dia akan sentiasa memberikan nasihat agar kamu waspada dengan persekitaran yang boleh membawa pengaruh buruk kepada kamu. dan jauh dihatinya dia benar-benar takut kehilangan kamu, pernah dengar 'jauh dimata, jauh dihati?'

16.. Orang yang mencintai kamu bertindak lebih seperti saudara daripada seperti seorang kekasih.

17.. Orang yang mencintai kamu sering melakukan hal-hal yang SENGAL seperti menelefon kamu 100 kali dalam masa sehari. Atau mengejutkan kamu di tengah malam dengan mengirim SMS. Sebenarnya ketika itu dia sedang memikirkan kamu.

18.. Orang yang mencintai kamu kadang-kadang merindukan kamu dan melakukan hal-hal yang membuat kamu pening kepala. Namun ketika kamu mengatakan tindakannya itu membuat kamu terganggu dia akan min ta maaf dan tak akan melakukannya lagi.

19.. Jika kamu me min tanya untuk mengajarimu sesuatu maka ia akan mengajarimu dgn sabar walaupun kamu mungkin orang yang terbodoh di dunia!. bahkan dia begitu gembira kerana dapat membantu kamu. dia tidak pernah mengelak dari menunaikan per min taan kamu walau sesukar mana per min taan mu.

20.. Kalau kamu melihat handphone-nya maka nama kamu akan menghiasi sebahagian besar INBOX-nya. Dia masih menyimpan SMS-SMS dari kamu walaupun ia kamu kirim berbulan-bulan atau bertahun-tahun yang lalu. Dia juga menyimpan surat-surat kamu di tempat khas dan segala pemberian kamu menjadi benda-benda berharga buatnya.

21.. Dan jika kamu cuba menjauhkan diri daripadanya atau memberi reaksi menolaknya, dia akan menyedarinya dan menghilang dari kehidupan kamu, walaupun hal itu membunuh hatinya.

22.. Jika suatu saat kamu merindukannya dan ingin memberinya kesempatan dia akan ada menunggu kamu kerana sebenarnya dia tak pernah mencari orang lain. Dia sentiasa menunggu kamu.

23.. Orang yang begitu mencintaimu, tidak pernah memaksa kamu memberinya sebab dan alasan, walaupun hatinya meronta ingin mengetahui, kerana dia tidak mahu kamu terbeban dengan karenahnya. saat kau pinta dia berlalu, dia pergi tanpa menyalahkan kamu, kerana dia benar-benar mengerti apa itu cinta.


*** Pernah adakah orang yang berbuat seperti di atas kepada kamu? Jika ada,jangan pernah mensia-siakan orang tersebut... kamu akan menyesal melakukannya!

Sharing is caring

Love,
Affy Ronan
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Wednesday, 4 May 2011

My Recipe : Sup Ayam

bawang bawang dan halia

kentang dan lobak

sup bunjut adabi

satu sup bunjut dibuka untuk dikisar bersama bawang


bahan kisar

ayam seekor dipotong kecil

ayam,kentang dan sup bunjut yang tidak dibuka dimasak bersama bahan kisar

titiskan olive oil

hasilnya,sup ayam yang berkrim

sambal tempoyak

Salam and good day uol,I rase dah lama tak masak sebab terlalu busy menjaga makcik yang sakit.So today makcik saya teringin nak makan sup ayam,resepi sup ayam yang saya buat ni amat senang dan dicipta sendiri.

Bahan bahan nya:

1.Seekor ayam dipotong kecil

2.5 biji ubi kentang dipotong 4

3.2 batang lobak merah

3.2 bungkus rempah sup bunjut adabi

4.2 keping asam keping atau perahan limau nipis

5.2 biji bawang besar

6.1 labu bawang putih dan halia seinci

7.2 sudu besar minyak masak

8.1 sudu besar olive oil

9.Garam secukupnya

10.Daun sup dicincang

11.Cili padi (ikut suka)


Cara caranya:

1.Bawang besar,bawang putih,halia dan satu sup bunjut yang dibuka bunjutnya dikisar sehingga betul betul lumat.

2.Panaskan minyak masak di dalam periuk,masukkan bahan yang telah dikisar tadi.Masak sehingga keluar bau.masukkan sup bunjut dan asam keping.

3.Masukkan kentang dan lobak merah beserta ayam.Biarkan seketikan sehingga turun air ayam.Masak seketika.

4.Masukkan air secukupnya,titiskan olive oil dan masukkan garam secukup rase.gaul.

5.Masakkan sehingga kentang empuk dan apabila telah masak taburkan dengan daun sup.

6.Sedia untuk dihidangkan dan sesuai dimakan dengan sambal tempoyak.


Selamat mencuba guys.

Love,


Affy Ronan
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Monday, 2 May 2011

Osama Bin Laden is Dead

cnn

osama bin laden
(CNN) -- The mastermind of the worst terrorist attack on American soil is dead, U.S. President Barack Obama announced late Sunday night, almost 10 years after the attacks that killed more than 3,000 people.

Osama bin Laden -- the longtime leader of al Qaeda -- was killed by U.S. forces in a mansion outside the Pakistani capital of Islamabad along with other family members, a senior U.S. official told CNN.

U.S. officials have taken custody of bin Laden's body, Obama said. No Americans were harmed in the operation, he added.


U.S. diplomatic facilities around the world were placed on high alert followg the announcement of bin Laden's death, a senior U.S. official said, and the U.S. State Department should be sending out a new "worldwide caution" for Americans shortly. Some fear al Qaeda supporters may try to retaliate against U.S. citizens or U.S. institutions.

Hundreds of people arrived at the White House late Sunday night and chanted, "USA! USA!" They then chanted, "Hey, hey, goodbye!" in reference to the demise of bin Laden and then spontaneously sang the national anthem.


"This welcome news is a credit to our intelligence efforts and brings to justice the architect of the attacks on our country that killed nearly 3,000 people on September 11, 2001," said Sen. Susan Collins, R-Maine, the ranking Republican on the Homeland Security Committee, in a statement issued Sunday night.

The news brought some relief to the grieving family members of those killed on 9/11.

"This is important news for us, and for the world. It cannot ease our pain, or bring back our loved ones," Gordon Felt, president of Families of Flight 93, said in a statement. "It does bring a measure of comfort that the mastermind of the September 11th tragedy and the face of global terror can no longer spread his evil."


Sharing is caring.


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Thursday, 28 April 2011

Blog Affy di Majalah In Trend

6 artist with 5 stars designers
bloggers page 160

Salam and good day guys.

Sorry saya sangat busy menjaga makcik yang sakit,nanti saya akan bercerita panjang.korang jangan lupa dapatkan majalah In Trend ya,Thanks to kheme Rosly untuk kupasan yang sangat menarik.

Dapatkan Majalah In Trend Edisi Khas Ulang Tahun Ke 6 May 2011- Segmen Klik Dan Blog mengupas ringkas blog affyronanaffandy dan blog-blog lain.Tq In Trend.

Love

Affy Ronan
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Wednesday, 27 April 2011

Away


Salam and good day guys,dah lama I x berblog,hehe,sangat busy sebab I berkampung di Kuantan Specialist Hospital since last tuesday . I kene jaga My auntie buat operation kt tulang belakang sebab slipped disc.Now dah kembali sihat.See you soon guys

Love

Affy Ronan
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Friday, 15 April 2011

How to Win Return Ticket From Qatar Airways Before 16 April 2010




Salam and good day guys,just wanna share something with you guys.Qatar Airways now giving 100 free return ticket,no purchase required.just fill in the form.click this link (highlight the link below,link invisible below :-) :

http://www.qatarairways.com/global/en/100.html?referrer=mohdafizuddin@yahoo.com



Sharing is caring,

Love.

Affy Ronan
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Monday, 11 April 2011

Office Boy or Millionaire ?




Salam and good day guys,omg,I have a awsome story and I wanna share wit you guys,I just got this from one of my fav blog.Its from www.icedteatragedy.blogspot.com.Enjoy reading guys :-),thanx julian


Really creative piece of story to be read
Got this story from a blog http://apnafunda.blogspot.com/index.html


A jobless man applied for the position of "office boy" at Microsoft.
The HR manager interviewed him then watched him cleaning the floor as a test. "You are employed."
He said." Give me your e-mail address and I'll send you the application to fill in, as well as date when you may start."The man replied "But I don't have a computer, neither an email."I'm sorry", said the HR manager, "If you don't have an email, that means you do not exist. And who doesn't exist, cannot have the job."


The man left with no hope at all. He didn't know what to do, with only $10 in his pocket. He then decided to go to the supermarket and buy a 10Kg tomato crate.

He then sold the tomatoes in a door to door round. In less than two hours, he succeeded to double his capital. He repeated the Operation three times, and returned home with $60. The man realized that he can survive by thisWay, and started to go everyday earlier, and return late Thus, his money doubled or tripled every day. Shortly, he bought a cart, then a truck, then he had his own fleet of delivery vehicles.


5 years later, the man is one of the biggest food retailers in the US . He started to plan his family's future, and decided to have a life insurance.He called an insurance broker, and chose a protection plan. When the conversation was concluded, the broker asked him his email. The man replied, "I don't have an email". The broker answered curiously, "You don't have an email, and yet have succeeded to build an empire. Can you imagine what you could have been if you had an email?!!"The man thought for a while and replied, "Yes, I'd be an office boy at Microsoft!"


Moral of the story:
M1 - Internet is not the solution to your life.
M2 - If you don't have internet, and work hard, you can be a millionaire.
M3 - If you received this message by email, you are closer to being an office boy,
than a millionaire..........

Ps:I wanna be a millionaire,but I hv 5 active emails,so how??hahahah


Love,


Affy Ronan

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

If a Pisces needs to be alone, try not to disturb them please

sekadar luahan hati


Salam And good day to all,

Aduhai,now dah pukul 5 pagi,but I still can't sleep.Saya Keliru.So rase macam nak write something.Tak tahu la ada kene mengena ke tak dengan yang hidup ataupun yang telah meninggal dunia.

Banyak cara untuk diri sendiri menyatakan pendapat peribadi masing masing.Itu hak individu yang tidak boleh dipertikaikan.Asalkan biarlah ia tidak melampaui batas.

Now,saya rasa rindu kepada kawan kwan sekerja saya di ferrier hodgson yang sangat baik dengan saya dan memberi pengalaman yang sangat berguna dalam hidup saya,Saya juga rindu kepada kawan kawan saya di bandar metropolitan kuala lumpur.

Rasa rasanya sudah hampir dua bulan kita tidak bersua muka ye,tah ntak tahula mereka rindu I ke tak,tapi yang peting I really miss u guys.Nanti kite hang out sama sama ye.

Arghh,arini banyak masa dihabiskan dalam bilik je,I really not feeling well today,mental and emotion x stable.Pening kepala pun ada,batuk pun ada,semput pun ada.Kadang kadang kesian pula tengok my mom yang risau tentang keadaan saya lately.Aduh,mcm drama bersamamu pulak saya tulis today.I don't like this.shut.

Hopefully,by end of this month my mom will let me go,saya akan jadi sehat.Dah rasa bosan sangat dah berehat,nak hidup seperti dulu balik.No need to use the inhaler.arghh susahnya,now I need 4 inhaler a month which is too much.


Banyak bende yang perlu saya settle kan ,tapi please give me time.you know me,I will do whatever I promise.sooner or later.Lepas ni I hope ,everything will be okay and back to normal.Tu la kadang kadang I rase hopeless.Kadang kadang I rasa ok.

Sorry la sebab susahkan korang bace bende bende mcmni.Saya mmg x suke entry begini dlm blog saya,tapi nak buat mcmana,I'm not perfect,and I'm dare to fail.

So the conclusion is If a pisces needs to be alone, try not to disturb them please.and they will wake up as a new better person.

Love,

Affy Ronan



Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Saturday, 9 April 2011

Yuna Jual Diri Di New York Ke?

tweet from @yunamusic
she replied my tweet
my answer




salam and good day guys,owh jangan terkejut terkejut uol bace tajuk tu,nanti kontroversi plak tau.ni sebenarnya montaj masa yuna jadi calon calon untuk abpbh baru baru ni.jangan salah faham k,ni maksudnya yuna jual bakat di new york.i rase uol sekali bace dah faham kot.biasalah dunia hiburan malaysia,kalo xde mende macam ni x ceria la.kalo yuna nak emo pun,i rase kene tanya kt pihak abph sendiri la.mana tau masa raptai ke keluar lain ataupun x kuar lansung pasal ni.

my opinion,dah masuk dunia muzik ni,kene la telan ayat ayat mcmni.cara wartawan nak tarik perhatian kat malaysia mmg mcmni la caranya.i rase kt new york perkataan lagi teruk kot.sabar je la yuna ek.so next time everyone kene berhati hati.

btw ,i suka sgt kat yuna,one of my fav artis,jgn salah faham pulak ingat iol x suka yuna.i slalu tengok yuna kt hitz tv ok,yuna inspired.love her tudung,her legging and the way dier nyanyi.

semalam sape tgk maharaja lawak,lawak zizan and johan pasal dato yusuf haslam dan anak dier.lawak kan,tula kite kene bezakan antara lawak dan realiti.

Love,

Affy Ronan



Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Cara Membuat Telur Tiruan

Salam and good day guys,jom kite bace berita dibawah ni:

Telur ayam tiruan di Pulau Pinang 

Rupanya sebiji telur ayam tetapi ia telur ayam tiruan diperbuat daripada bahan kimia yang dikhuatiri boleh memudaratkan kesihatan dan dijual di pasaran terbuka di Pulau Pinang.

Telur palsu itu bersaiz lebih besar daripada telur ayam sebenar dan apabila dipecahkan ia tidak mempunyai pusat telur, tidak berbau, berkilat dan kasar.

Demikian menurut Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) yang telah menerima aduan daripada pengguna yang membeli 30 biji telur tiruan itu pada harga RM11 di pasar Pulau Tikus di Georgetown semalam.

Presiden CAP, SM Mohamed Idris, berkata siasatan mendapati kulit telur palsu itu diperbuat daripada lilin parafin, serbuk gypsum dan kalsium karbonat manakala kuning telur dan putih telur menggunakan bahan daripada natrium alginat, alum, geletin, asid benzoik, kalsium klorida, air serta bahan pewarna makanan.

"Komponen bahan kimia ini boleh menjejaskan kesihatan pengguna seperti mengganggu metabolisme, otak, sel saraf serta menjejaskan fungsi hati," katanya.

Mohamed Idris berkata, kerajaan harus mengambil tindakan segera merampas dan mengharamkan semua telur ayam palsu itu kerana ia akan memperdaya pengguna selain memberi kesan buruk kepada kesihatan.

Seorang mangsa pembelian telur ayam palsu yang hanya mahu dikenali sebagai Loh, 50, berkata beliau menyedari telur ayam yang dibelinya dari pasar di Pulau Tikus itu adalah palsu setelah mendengar aduan seorang pembeli menerusi siaran radio.

"Setelah mendengar aduan seorang pengguna dalam radio, saya terus memeriksa telur yang dibeli itu dan terkejut apabila mendapati telur ayam yang saya dibeli sememangnya palsu," katanya.

Loh berkata, beliau dan anggota keluarganya telah makan telur ayam palsu itu sejak sebulan lalu.

- Bernama


Ayoyoyoy,kat Malaysia pun dah sampai ye uol telur tiruan ni,dulu mase mula mula berita ni heboh ,i ingat telur apalah yang tiruan,rupanya telur ayam.hehe,so i google la website dan dapatlah info macamna dierang buat telur tiruan ni.Sungguh gigih ye,bukan apa,macam susah je nak buat telur ni,baik bela ayam suh ayam bertelur lagi senang kot.jom kite tengok mcmmana mereka di china buat telur tiruan ni.


Telur tiruan lebih bersih ye,clean and clear,ala ala bola ping pong


bahan bahan telur tiruan antaranya karbonat,resin ,alum,matila kene buka buku kimia balik.adoo


Ni acuan khas kuning telur,katanya guna kalsium klorida


Kuning Telur tiruan dimasukan dalam acuan uol,ala agar agar pun ada


lepas tu rendam dalam parafin wax untuk selaput putih ,hurgg


Ni pula proses nak buat kulit telur

Jaga jaga uoll,kulit dier ni mudah pecah skit

Sudah sedia untuk digoreng,nampak palsu kann,rasa dier i x tau


Nampak tak kulit dier nipis dan mudah pecah


macam macam kan zaman sekarang ni,pasni apa pulak yang tiruan,korang jangan pulak try buat kat rumah ye,mana tahu nak jadi jutawan telur ke.hehe.kalo boleh berjaga jaga lah kalo beli telur tu,kalo was was cube pecahkan sebijik,kalo tuan kedai mintak ganti,bayar je ,40 sen je.mana tahu kan telur tiruan.


love,
Affy Ronan

Friday, 8 April 2011

7.4 Magnitude Earthquake Rocked Japan.

7.4 magnitude earthquake rocked Japan. Japan Meteorogical Agency (JMA), Miyagi urged people to evacuate to a safer place."Tsunami warning has been issued for the Miyagi prefecture. advised for residents away from coastal areas and dangerous areas," writes the site Japan Meteorogical Agency (JMA).

The quake occurred at around 23:32 local time. Epicenter located at a depth of 40 km below sea level.But reported no damage in a nuclear reactor at the Fukushima No. 2. "It was reported that no damage in a nuclear reactor at the Fukushima No. 2," said Tokyo Electric Power Company (Tepco) as written in the Japan Times, after the earthquake and tsunami warning issued, all employees who work at nuclear power plants in Japan have been evacuated to safe place. 

Tepco has stated that all workers have left the nuclear power plant safely. Later revealed no damage due to earthquake itu.Para are located in the nuclear power plant worker to secure the reactors are damaged by an earthquake on March 11 last. 

The quake's epicenter was off the coast of Miyagi. JMA also estimate the effects of the tsunami will occur in the prefecture of Aomori, Iwate, Fukushima and Ibaraki, just not as big in Miyagi. 

Sumber: the star online
ps:hopefully semua selamat.amin
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Thursday, 7 April 2011

Pegawai kastam meninggal di pejabat SPRM

Salam and good days,sekadar ingin berkongsi dengan anda semua,seorang lagi meninggal dunia di pejabat SPRM selepas teoh beng hock.
Al fatihah
Pegawai kastam maut di pejabat SPRM
Oleh Norfatimah Ahmad, Nor Azizah Mokhtar, Safeek Affendy Razali dan Shah Che Ahmad
2011/04/07

KUALA LUMPUR: Pegawai kastam yang ditemui mati di pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Wilayah Persekutuan semalam, datang ke pejabat itu di Jalan Cochrane secara sukarela untuk bertemu pegawai penyiasat berhubung siasatan kes rasuah membabitkan Kastam Diraja Malaysia (KDRM) yang dibongkar baru-baru ini.

Ahmad Sarbani Mohamed, 56, (atas) yang memegang jawatan Penolong Pengarah cawangan import eksport dan kawalan sempadan KDRM Selangor, datang ke pejabat SPRM bersendirian menunggang motosikal.SPRM juga mengesahkan Ahmad Sarbani adalah antara pegawai kastam yang ditahan 1 April lalu pada jam 1 tengah hari di pejabat kastam Pelabuhan Utara, Pelabuhan Klang dan dibawa ke SPRM Wilayah Persekutuan untuk membantu siasatan dan dilepaskan dengan jaminan 2 April pada jam 12.30 tengah hari.
Pengarah Siasatan SPRM, Datuk Mustafar Ali dalam sidang medianya, berkata Ahmad Sarbani dikatakan datang pada jam 8.26 pagi semalam, untuk berjumpa pegawai penyiasat SPRM yang menjalankan siasatan untuk berbincang sesuatu berhubung perkara itu.

Oleh kerana pegawai penyiasat terbabit sedang bermesyuarat, beliau menunggu di lobi bangunan sehingga jam 9.30 pagi sebelum datang seorang pegawai lain untuk mengiringi Allahyarham ke sebuah bilik 'pantry' di tingkat tiga.Katanya, kira-kira 45 minit selepas itu, pegawai yang mengiringinya meninggalkan Ahmad Sarbani sebentar untuk mendapatkan pegawai penyiasat yang ingin ditemui Allahyarham."Apabila pegawai pengiring terbabit masuk semula ke bilik rehat, beliau dapati pegawai kastam itu sudah tiada dalam bilik. Selepas mencari di sekitar kawasan pejabat, seorang pegawai kami terlihat satu tubuh manusia atas lantai di tingkat satu," katanya.



Beliau berkata, SPRM kemudian melaporkan kejadian itu kepada polis sebelum menghubungi keluarga dan majikan mangsa.Siasatan terhadap Allahyarham dijalankan selepas 62 pegawai kastam ditahan dan disoal siasat menerusi Operasi 3B kerana dipercayai terbabit dalam rasuah, aktiviti pengubahan wang haram dan pelbagai kesalahan lain, baru-baru ini. Penahanan membabitkan 53 pegawai lelaki serta sembilan perempuan berusia antara 24 dan 56 tahun dan daripada jumlah itu, seramai 17 pegawai termasuk seorang berjawatan pengarah ditahan reman.

Selepas operasi itu, sejumlah RM602 juta wang yang terbabit dalam pengubahan haram dibekukan, RM382 juta harta disita, manakala RM31.2 juta lagi dilucutkan hak. Siasatan menemui simpanan dalam akaun bank sehingga hampir setengah juta, RM850,000 dalam akaun amanah saham dan kereta mewah.


Sementara itu, menurut sumber, ada beberapa saksi melihat Ahmad Sarbani berlari ke arah tingkap di tingkat tiga sebelum jatuh ke tingkat satu yang dikatakan digunakan sebagai gelanggang badminton. Mangsa cedera parah pada muka dan kepala serta meninggal dunia di tempat kejadian.Sumber turut berkata, Allahyarham datang ke pejabat SPRM untuk menukar kenyataannya kepada SPRM sebelum ini serta mendapatkan tandatangan pengesahan pada borang yang menyatakan beliau dibebaskan dengan jaminan.

Ps: sumber dari berita harian online
Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

Rahsia Nuffnang Terbongkar

Salam and good day guys,today i nak share dengan semua tips tips untuk dapatkan iklan yang best best dari nuffnang.Tips ni bukan dari i okay,i pun x dapat lagi iklan best,ni dari  Firdaus Kasim. So enjoyy:


Tips 1 : Membership Status--->Glitterati

Tips 2 : Unique Visitor kekal sebanyak--->300 UV

Tips 3 : Niche yang Tersendiri
 
 Tips 4 : Penempatan iklan yang strategik.

Tips 5 : Sertai innit.nuffnang dan churp-churp!

Tips 6 : Update Survey 
 
Tips 7 : Patuhi syarat-syarat Nuffnang 
 


Ps:Ini adalah singkatan sahaja,Terima kasih kepada saudara firdaus kasim yang sudi berkongsi tips. Kalo nak lebih lanjut boleh pegi ke link : Rahsia nuffnang part 1 dan Rahsia nuffnang part 2


 Love,

Affy Ronan

Wednesday, 6 April 2011

Pecah Rahsia Bagaimana Menjana Wang Dari Blog Dengan Nuffnang

www.nuffnang.com.my

Salam and good day uol,hari ni saya nak kongsi pengalaman berblogger ni,ramai yang tahu,sekarang selain share kan maklumat melalui blogging,kite juga boleh menjana duit dari blog kite,sekadar menyebut beberapa nama seperti kak redmummy blogger bakal jutawan ye uol,pendapatannya boleh mencapai rm 15000 sebulan dan masih meningkat.Bayangkan dengan hanya berblog,anda mampu mendapat sebanyak itu sebulan.terima kasih kepada Nuffnang yang memberi peluang kepada blogger untuk menjana wang sambil berblog.Mudah sahaja,ada daftar dengan nuffang dan  letak iklan di blog anda.heheh

Pengalaman saya sendiri,walaupun saya belum mendapat mana mana specialised iklan dari www.nuffnang.com.my saya hanya mendapat iklan cpc ataupun cost per click,dimana setiap click yang anda buat kepada iklan iklan di atas ,tepi dan bawah ni,saya akan dpt earning.tapi x banyak pun .sangat sikit.taapi berbaloi lah dari x dapat apa apa.So terima kasih la dekat siapa siapa yang bace and click iklan saya.

Kalo nanti ada advertiser yang suke blog saya ni,saya akan dipilih untuk iklan cpa (cost per action) or Cpm (cost per impression).Saya ada hantar soalan kepada pihak nuffnang,so saya tanya apa different cpc,cpa and cpm,unique and view??

Here is the response made to my question.enjoy readin guys....


Hi ,


Bloggers earn when they serve paid ads from our Advertisers. There are 3 types of general paid ads from our advertisers, CPC (Cost Per Click) Campaigns, CPA (Cost Per Action) and CPM (Cost Per Impression) Campaigns.


CPC (Cost Per Click) campaigns are launched on advertisers' request, and will show on all blogs on the Nuffnang network which have 'Show Global CPC Ads' selected under their Blog Preferences in the Blog Manager, which are not serving any CPM campaigns at the moment it is launched. Bloggers are paid based on the number of unique clicks by their blog's unique visitors on the ad unit which is displaying the CPC ad. The ads will cease to show once it reaches its maximum clicks and all bloggers' account whose blogs generated genuine clicks during the campaign will be updated. If a blog showed the CPC ad but did not generate any clicks towards the campaign, no earnings will be updated.


mCPM (Metered Cost Per Impression) campaigns are where advertisers choose which blogs they want to advertise based on several factors such as the demographics of your blog readers, the desirability of ad units, membership exclusivity and the availability of ad units. These ads pay according to the unique impressions the advertiser purchase from your blog that will be able to see the ad. It doesn't require any of your users to click on it in order for you to get paid.


CPA (Cost Per Action) Campaigns
Will show when there isn't any CPM or CPC ads ongoing if you've selected 'Show CPC/CPA ads' in your Blog Manager under Ads Preference. Pays if your visitors click on the ad and make a purchase of the product advertised. The amount is dependent on the product and quantity purchased. Will be updated every week if there's any purchase made from your blog's ad unit.


For CPC/CPA campaigns, your earnings will be updated weekly if any genuine clicks/action have been made from your blog. As for CPM campaigns, your earnings will only be updated after a campaign has ended. Therefore, if your earnings haven't been updated lately, it means that you were not serving any mCPM ads recently, or that your blog hasn't generated any clicks/action from CPC/CPA ads lately.


Views refer to how many times a page is loaded while Uniques refer to how many unique visitors have loaded your page. For example, if I'm to visit your blog now and refresh the page, I'll contribute to 2 views but only 1 visitor. This is because I'm using the same IP to view your blog. Clicks refer to the action of a unique visitor moving their mouse cursor on an ad unit showing an advertisement from an advertiser and clicking on the left mouse button.


I hope the information I shared is helpful for you to understand these terms further.




Cheers,
Thara Sofian
Blogger Relations


Nuffnang Sdn Bhd


www.nuffnang.com.my

 Sangat cepat ye reply dari Miss Thara Sofian from nuffnag ni, so lepas ni guys,kalo suke iklan iklan nuffnang boleh la click ,banyak jugak promotion dari iklan iklan tu .Hopefully after this saya dapat iklan cpm dan cpa campaigns pulak nanti.

Love,

Affy Ronan
 

Tuesday, 5 April 2011

Siapakah Sebenarnya Usop Wilcha Dalam Hantu Kak Limah Balik Rumah

Salam and good day uuol,baru baru ni masa menonton anugerah bintang popular berita harian, ada lah adengan lawak johan dengan usop mengumumkan siapa bintang paling popular,Maybe yramai tak tahu siapa usop sebenarnya.So saya selitkan disini artikel dari metro.

Syed Mohamad Asri Syed Osman Jamalillail


NAMA komersialnya yang pernah digunakan dulu, Shy8 hanya diingati sebahagian peminat. Begitu juga nama sebenarnya, Syed Mohamad Asri Syed Osman Jamalullail juga kedengaran asing dalam dunia seni tanah air.
Namun apabila menyebut Usop Wilcha (wheel chair), peminat pasti terbayang karakternya sebagai bekas penari kebudayaan yang dikenali menerusi filem Mamat Khalid, Zombi Kampung Pisang dan Hantu Kak Limah Balik Rumah.

Siapa sangka di sebalik karakter humornya, pelakon berusia 46 tahun ini memegang jawatan besar sebagai Pengurus Komunikasi Korporat sebuah syarikat gergasi yang terbabit dalam industri minyak dan gas sejak empat tahun lalu.

Syed yang pernah tampil dengan album Terasing Di Bumi Sendiri pada 1996, mengakui dirinya tegas dalam karier. Dia pernah bersuara apabila berasa dianaktirikan syarikat rakaman.

"Saya adalah penerbit dan pencipta semua 10 lagu dalam album ini. Memang saya tiada asas dalam muzik, tapi adakah saya tak berpeluang untuk mencurahkan sesuatu buat industri?

"Kalau industri muzik dimonopoli orang tertentu, bagaimana hendak maju sedangkan ada lagi anggota masyarakat yang boleh menyumbang tapi tak diberi peluang untuk berkarya.

"Saya bukannya syok sendiri, tapi saya belajar cipta lagu menerusi 'feel' dan kemudian diterbitkan dalam album. Ketika itu umur saya 30 tahun dan saya sanggup berhenti kerja untuk jadi artis syarikat ini. Saya terkapai-kapai tanpa tujuan. Tak ramai yang berani dalam dunia seni, tapi saya rasa perlu bercakap sesuatu.

"Saya berani ambil risiko buat lagu, tapi tak diberi perhatian. Dari dunia lain, saya masuk bidang seni, namun nampak perkara lain pula. Akhirnya saya meluahkan perasaan itu tanpa berselindung. Saya berani kerana berpegang pada prinsip kalau hanya ada satu peluru, kena berhati-hati. Tapi, kalau ada lebih, tembaklah.

"Artis sebenarnya tak hina tapi orang sekeliling (pekerja yang diamanahkan) jadikan mereka hina. Bagaimanapun, kelantangan saya dulu mungkin kerana faktor usia. Saya sudah buat banyak kerja dalam hidup. Pernah ketika jadi Yang Dipertua Kelab Prostar Negeri Perak, saya jadi pembancuh teh di restoran dan dapat RM100 untuk tiga hari semata-mata hendak cari duit untuk hadir ke mesyuarat. Pengalaman jadi sandaran dalam hidup saya," kata Syed ketika ditemui di pejabatnya.

Pelakon berasal dari Kuala Kangsar ini berkata, sejak dulu dia tidak suka melobi untuk mendapat tawaran berlakon dan lebih suka orang melihat bakat lakonannya.

Dia tak suka menggunakan orang dalam walaupun boleh berbuat demikian. Kini, dia bersyukur kerana biarpun mengambil masa lama, peminat sudah boleh menerimanya.

Mengenai kerjayanya, Syed perlu sentiasa kreatif dan menjaga imej syarikat supaya sentiasa dipandang positif. Popularitinya sekarang sedikit sebanyak memudahkan komunikasinya dengan media.

"Sejak dulu saya buat pengurusan acara dan kenal banyak orang. Dengan 'penangan' filem HKLBR, lagilah memudahkan kerja saya dan beri kesan positif. Kalau dulu, saya boleh suruh orang lain kendalikan, tapi sekarang kalau boleh pelanggan minta saya sendiri turun padang.

"Secara tak langsung, kami dapat kurangkan kos korporat kerana dapat capai sasaran pembabitan dengan syarikat lain. Saya sekarang cuba tonjolkan imej positif bahawa seorang pelakon juga mempunyai kerjaya yang baik.

"Bukanlah saya suruh mereka buat seperti saya tapi sekurang-kurangnya mereka boleh jadi duta produk dan tonjolkan nilai positif dalam diri mereka. Walaupun saya tegas ketika bekerja, kakitangan saya tahu bagaimana cara saya rapat dengan mereka," katanya.

Meskipun terikat dengan kerja, Syed tetap mencuri masa berlakon pada hujung minggu. Terbaru, dia akan muncul menerusi sekuel filem Husin Mon & Jin Pakai Toncit yang turut diarahkan Mamat Khalid. Tayangannya dijangka penghujung tahun ini.

"Filem ini masih dibintangi pelakon dalam HKLBR kecuali Johan dan Ummi Nazeera. Watak Usop kini sebagai sokongan kepada Husin (Awie). Husin ada saat sebagai watak utama. Saya pun ada saat begitu juga
.
"Ini proses Mamat nak tunjukkan kekuatan saya. Mungkin saya bertuah kerana ada kerjaya tetap, jadi saya boleh pilih tawaran dan cipta karakter menarik. Tapi keburukannya, saya tak dapat kerap berlakon.

"Saya bukan pelakon komedi yang selalu buat lawak bodoh. Karakter humor saya dalam HKLBR adalah serius. Dalam set juga saya seorang yang serius. 30 minit sebelum penggambaran saya sudah jadi Usop. Orang lain nak gelak pun saya sudah tak pedulikan. Saya betul-betul serius ketika bekerja. Mungkin watak Usop itu ada 'sense of humor'.

"Apabila masuk bidang seni, saya jadi milik masyarakat. Setiap kali berjumpa saya, orang mesti hendak bergambar. Usop sangat sinonim dengan saya. Apabila mereka jadikan saya sebagai idola, ia satu penghargaan yang besar. Bahkan, apabila popular ramai yang mengaku saudara dan kawan sedangkan ketika jatuh dulu, saya hilang mereka," katanya mengimbas pengalaman pahit yang dilalui.


ps: Love u la ucop.heheheheheh

love,

Affy Ronan

Monday, 4 April 2011

Kereta Zaki Hilang Dicuri

Lebih kurang macamni la kereta tu


Salam and good day guys,

pagi tadi saya mendapat sms dari seorang kwan baik saya ,iaitu zaki,keretanya telah dicuri di rumahnye di cheras,sehubungan dengan itu,saya ingin memita jasa baik anda semua untuk menghubungi beliau jika terjumpa kereta teresebut.ni detailnya

  • Plat Nombor WMD 2334
  • Warna Hitam
  • Dekat bumper depan ada calar warna merah
  • Pemilik adalah kawan baik saya.zaki -0126477482
  • Hilang awal pagi tadi dalam pukul 6 pagi di depan rumah di cheras.

Terima kasih semua,sila sebarkan.tq

Love,
Affy Ronan

Imbasan kembali - Berlakon Extra Dalam Filem Jin Notti

Poster Jin Notti




Salam and good day uol,saya tetibe rindukan blog lama saya pulak yang dah didelete oleh blogger sebab tak ingat password, nasib baik sebahagian naya saya dah export ke fb notes.So sekali sekala saya akan imbas balik la,heheh.

Tarikh: 28 June 2008,Lokasi: The Ship Jalan Bukit Bintang - Masa ni baru turun keretapi from kelantan sebab panjat gunung stong ayam untuk kali kedua.heheh

enjoyyy.....

hye.....ok before naik gunung dgn ali dia ader bagitau kwn dier ada offer jadi pelakon extra tuk filem kru.....pasal punk...tajuk notti dan akan ditayangkan pada taun depan...pelakon dia mawi..sazzy falaq n fara fauzana dgn cat ruffegde....tapi mase ali bagitau affy buat bodah je coz penat bangat ok mendaki n rase mmg takkan semapat sampai coz train from kelantan kul 10 malam..sampai kl kul 11 pagi kot selasa tu..

cit..alih2..sempat lak sampai kl kul 8 pagi...mase tu tgh mamai bagai...n letih giler...n sediy skit sbb nak blah dah kan from the group...dgn baju yang ala kadar..nasib baik berkasut...affy gi lah teman ali gi the ship tu..sorry guys tak dpt lepak ngn korang kat kl sentral..tak sempat nak buli shawal..time tu buffday dier tau...xder sorg yg ingt...arep punca ok..x igt buffday kwn.

so sampai kat the ship pukul 8.30..then tgk tgk ramai org dah kumpu..so isi nama..affy skali isi..then jumpa kawan ali,si rizal jelatang then dier ckp shooting ni until 5 pm...ape lagi....down terus okay..dah ;lah letih baru panjat gunung..tapi takpelah..semangat jugak coz ni kan my 1st time..so dierng sedia breakfast sume....

so my job is dance punk....main tibai je..so affy duk belakang sazzy falaq dgn bebudak lai.n..penat dol kene menari jerrr n menjerit2..so dlm kul 5 habis...affy ngn ali gi lepak jap kat dome bb tu...tenangkan keletihan terlamapau..then balik kl sentral balik dah kul 8 malam..then lepak kat starbuck kl sentral lak before berpecvah..hehe.then mlm tu affy menhilnag.kahkahkah...


ps:nanti i upload pic,tgh cari xtau katnerr..hehehe

Love,

Affy Ronan

GEGAR SATU RIBU BLOG APRIL BERMULA

Salam and good day guys,tadi i pegi bace one of my fav blogger,iaitu Ben Ashaari ,ada satu program yang dipanggil Gegar Satu Ribu Blog April Bermula ,macam best je,boleh berkenalan dengan semua blogger blogger yang ada.Kalau blogger blogger berminat nak masuk,leh lah tekan link diatas tu ye.






Selamat berkenalan to all bloggers  :-)

Sunday, 3 April 2011

Konsert Tirai Akademi Fantasia 9

Salam and good day guys, arini seharian saya tido je di rumah, sebab asthma,so memang kene rehat,maybe a day before,jumaat tu banyak sangat aktiviti yang memenatkan.So malam tadi telah berlansung konsert pengenalan ataupun konsert tirai untuk akademi fantasia 9 ini.Bak kata paknil, ni konsert tirai yang last sebab lepas ni dah xde dah akademi fantasia katanya.


Jadual Konsert Akademi Fantasia 9




So sejak duduk rumah ni, why not layan je konsert tu from tv dan kongsi my review pasal pelajar akademi fantasia 9 ni.hehehe.Ni antara pelajar pelajar af9 ni,tapi i taknak review semua sebab i x tengoik sangat,i just tengok yang i suka je.hehehe.maybe next week ke if i suke i akan buat review.I pun bukan pandai sangat pun nak buat review ni,ni pulak nak review yang i tak suke,nanti jadi kutukkan pula,so better not la kot.

Pelajar af9
So korang mesti dah ingat dan dah tahu siapa pelajar pelajar af9 ni,tak payah lah saya nak terangkan,saya hanya nak review pelajar pelajar yang berjaya menarik hati saya minggu ini.hehehe.kalo korang nak tahu lebih lanjut korang bolehlah ke laman astro atau ke laman web kak redmummy yang telah berjaya dengan nuffnang nya kerana  red daddy sendiri telah membuat liputan life di aeon setiawangsa.Bukan nak mengipas,i dah kenal kak redmummy ni since 2005 lagi sebab masuk blogger idol sekali,tapi iol kalah.jhahah.so i know her.heheh.Kalo tak ada today maybe esok mereka akan uploadkan.

Okey,yang penting teka teki tentang siapa yang menjadi pengetua af9 telah terjawab,dengan intro suspens yang paknil bagi,ramai yang ingat ahmad dhani,then tetibe muncul amy search..i likee.hehehehe.

Pengetua Akademi Fantasia 9 - Amy Search


Nama Sebenar:     Roshammizah Rosli
Nama Afundi:     MIZA
Asal:     Selangor
Umur:     27 tahun
Pekerjaan:     Kerja sambilan sebagai tutor kepada pelajar kolej.
okeyh,i like Miza af9 ni,suara ade bunyi ala ala macam negro skit,tapi sedap,sekali tengok macam mercedes dalam citer glee tu pun ada.heheh.Cume baju yang miza pakai tadi macam x lawa sangat,dengan legging and baju singkat .hehe.Maybe first konsert,next time hopefully baju okay ye af9

Nama Sebenar:     Mohamad Amirullah B. Jahari
Nama Afundi:     AMIR
Asal:     Sarawak
Umur:     19 tahun
Pekerjaan:     Pelajar IPT (ASWARA)
Amir ni pun suara dier best dan sedap.Walaupun  x sehemsem yang lain,tapi kita tengok kebolehan dier.hehehe

Nama Sebenar:     Lenaber Binti Hadir
Nama Afundi:     LENA
Asal:     Sabah
Umur:     21 tahun
Pekerjaan:     Peniaga pasar malam.
Lena ni memang bertenaga dan best,sedikit gedix tapi itu bagus untuk seorang penghibur,suara nya agak kasar dan best la,i like.

Nama Sebenar: Nur Suhada Jebat
Nama Afundi: AIDA
Asal: Melaka
Umur: 19 tahun
Pekerjaan: Pelajar UiTM, Shah Alam
Aida memang boleh pergi jauh kalau di asah lagi,memang cantik dah boleh menyanyi.lagipun still muda lagi si aida ni.


Minggu ni tak ada penyingkiran sebab konsert tirai,minggu depan mungkin ada,kita tak tahu,af9 penuh dengan kejutan katanya.Konsert ni agak best skit sebab ada paknil..hehe.i love u paknil,sangat baik hati dan membuatkan saya ingin menjadikan nya idola saya,nak tahu kenapa,boleh baca Paknil Pergi Phuket Buat Apa


love

Affy Ronan