Tuesday, 15 March 2011

My Recipe - Meat Popper

Salam and good day guys, semalam kan,i lapar giler,kebetulan my little sister yang duk asrama tu ada balik,so i masak la ,ingat nak buat meat ball,tapi tgk kat peti tinggal skit je daging.so i mula lah plan resipi sendiri.hehehe.so i pun masak la meat popper katanyaaa,hahah.

Bahan bahannya:

500 gram daging cincang ramly ( daging lembu tau,bukan daging ramly)
600 to 700 gram tepung gandum (pandai pandaila sukat,jgn pekat sgt and cair sgt)
Garam secukup rasa
Serbuk lada sulah secukup rasa
Telur 4 biji
Bawang besar 2 bijik diblender
Bawang besar 2 biji dicincang
Air secukupnya

Cara caranya.

  1. Campurkaan semua adunan dan gaul sebati,agak agak pekat sikit,tpi jgn pekat sgt,
  2. guna sudu,buat bulat2 dulu atas tray
  3. then panaskan minyak sepanasnya uol
  4. goreng dlm  minyak yg dalam ye samapi kekuningan.pastu hidangkanla.senang kann.

buat bulat bulat atas tray,so nanti seng je letak dlm kuali,guna sudu tau.bulatlah sgt kan  


x bulat jugak uoll,i ni mana la berseni
ni lah hasilnyaa, nampak mcm cekodok,tapi rasa dier lain tau..try la
kalo mkn dengan soso ni,mmg sedap


 with love,

Affy Ronan


Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

5 comments:

Crazeecausa Matt said...

clazzz...tukang masak skang...hehe...sedappp..nkkkkk

Crazeecausa Matt said...

clazzzz....skang masak sokmo...hahaha...nkkkkk affy

Affy Ronan Affandy said...

heheh,hari hari i masak.hehhe,nanti kite msk sam sama eh

secret said...

Kalau dah namanya daging. SODAP AJE!
huhu

DOA Good Morning

Affy Ronan Affandy said...

try la,sng je.hehehehe