Saturday 12 March 2011

Seafood Goreng Tepung

Salam And good days guys,smalaam hari jumaat,so kat trg ni cuti,i temankan my aunt pegi kuala terengganu untuk kenduri saudara kami,angin sangat kuat yer and menakutkan,okay,mlas lah nak citer part angin angin ni,kat berita pun dah ada.heheh.

So, otw balik ke dungun,mcm biasa lah,kalau x bhenti makan mmg xsah,so kami berhenti di gerai makan di kelulut,gerai yang satu satu yang last skali.betul betul sebelum kedai serbaneka yang ada atm bsn tu if dtg from kuala trgganu .enjoy the pic.


Ikan celup tepung RM 2 seekor

Sotong celup tepung : rm5 je sepinggan





Udang celup tepung pun rm 5 sepinggan,sorry dah termakan dah
ni pun sotong
huda pose blkang.angin kuat gile
Ombak yang jahat
Air plak i order air kelapa ad teh tarik,memang layan la minum sambil ditiup angin.

So i ask them mcmana dierng masak ni,ni la resipi dier,lebih kurang je ngn resipi my mom:

Tepung beras 4 cawan
Air (secukupnya )
Serbuk Kunyit sedikit
Telur sebiji
Garam
Gula
Sedikit kapur (yg mkn sirih tu) 1 sudu, xde pun xpe kot


 cara - cara

gaulkan semua bahan hingga sebati yer. then teruskan dengan:
  1. Panaskan minyak di dlm kuali dgn api yg sederhana.
  2. Celupkan ikan di dalam adunan tpg td.
  3. Kemudian goreng sampai btl2 garing.
  4. Siap utk dihidangkan. Selamat Mencuba! 

selamat mencuba uoll

love,

Affy Ronan

1 comment:

Anonymous said...

I love u Chef Affy