Saturday 19 March 2011

My Recipe - Ketam Masak Kicap Bercili


Salam and good days guysss, jeng jeng jeng, seperti yang telah dijanjikan,i nak try masak apa yang i makan dgn wan,faiz,mirul,yatt dekat kedai jalan alor,and fatty crab,tapi i buat versi jalan aloir la.i xde resipi dier,so i buat ikot rase yg i pernah makan.

So ,ketam ni mmg sedap dan sesuai dimakan oleh sesipa sahaja walaupun kanak2.jom kite tengok bahan bahan nya:

Sekilo Ketam dipotong dua
Bawang besar 4 Bijik, Bawang putih, Halia (semua diblender)
Cili Boh 4 sudu besar
Kicap cair manis Setengah cawan atau secukup rasa
Gula
3 keping asam keping
Daun Kari


So cara caranya,

  1. Panaskan minyak sehingga betul betul panas
  2. Masukkan bahan yang telah diblender,goreng sekejap
  3. Masukkan daun kari
  4. Goreng sampai wangi
  5. Masukkan cili boh dan goreng sampai masak cilinya
  6. Masukkan asam keping]
  7. Masukkan kicap dan sedikit gula,garam jika perlu (kicap sudah masin )
  8. Masukkan ketam dah tutup kuali biarkan api sederhana
  9. Biar ketam masak dan pekat
  10. Hidangkan

Inilah hasilnnyaaaaa:;

berflash
memang sedap
terinngin nak masak untuk bff semua,anda trylaaa ye...tq

love,

Affy Ronan

Sent by Maxis from my BlackBerry® smartphone

4 comments:

kyi said...

weyh...lapaaaa....

Affy Ronan Affandy said...

Masak la dear,try meat popper,beli brg kan bawah rumah u je

kidblogger said...

first time masuk blog ni..resipi sedap2 semua. lapar terus!

Affy Ronan Affandy said...

Tq ,heheh,u try la resepi tu,senang je.heheh